Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ισχαιμική προσαρμοστικότητα ή προετοιμασία ή προσαρμογή ή προγύμναση

         
ischemic preconditioning

         

Ερμηνεία:

Η ισχαιμική προσαρμοστικότητα συμβαίνει όταν σύντομες περίοδοι ισχαιμίας και επαναιμάτωσης προστατεύουν την καρδιά από την βλάβη της επακόλουθης παρατεταμένης ισχαιμίας-επαναιμάτωσης.

Έχει αποδειχθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες σύντομες στεφανιαίες αποφράξεις αυξάνουν την αντίσταση του μυοκαρδίου σε παρατεταμένα επεισόδια ισχαιμίας. Αυτό το φαινόμενο, που καθιστά την καρδιά πιο ανεκτική στην ισχαιμία με επακόλουθο περιορισμό του μεγέθους του εμφράγματος, έχει ονομαστεί ισχαιμική προετοιμασία. 

Η ισχαιμική προετοιμασία προστατεύει επίσης την καρδιά από τη μεταεμφραγματική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και τις κοιλιακές αρρυθμίες. Η επαγόμενη από ισχαιμία ενεργοποίηση των υποδοχέων αδενοσίνης και το άνοιγμα των ευαίσθητων στο ΑΤΡ διαύλων καλίου και η πρωτεϊνική σύνθεση του στρες πιστεύεται ότι είναι οι πιθανοί μηχανισμοί αυτού του φαινομένου.

Το προστατευτικό αποτέλεσμα της ισχαιμικής προσαρμοστικότητας έχει σχετιστεί με την ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης C (PKC) σε διάφορα ζωικά μοντέλα και το ανθρώπινο μυοκάρδιο.  υπάρχουν ενδείξεις ότι η  PKC  δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη μετάδοση του προστατευτικού αποτελέσματος κατά της βλάβης από ισαχαιμία-επαναιμάτωση κατά το χρονικό διάστημα της ισχαιμίας.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι, η κανονική κατανάλωση αιθανόλης προκαλεί παρατεταμένη μετατόπιση ενός ξεχωριστού ισοενζύμου PKC  στα μυοκύτταρα, συμβάλλοντας δυνητικά στη μακροπρόθεσμη καρδιοπροστασία έναντι της βλάβης ισχαιμίας επαναιμάτωσης, που προκαλείται από την αιθανόλη.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Ischemic preconditioningEvrengül H, Dursunoğlu D, Semiz E.Anadolu Kardiyol Derg. 2003 Jun;3(2):144-9.

Remote ischemic preconditioning effects on brain vasculature. Nyquist P, Georgakis MK.Neurology. 2019 Jul 2;93(1):15-16.

Remote ischemic preconditioning in cardiac anesthesia: a review focusing on translation. Stoppe C, Meybohm P, Benstoem C, Goetzenich A.Minerva Anestesiol. 2017 Jun;83(6):610-623.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παθολογική Φυσιολογία: